28 Ocak 2014 Salı

PATRICK WHITE - VOSS

    En beğendiğim kitaplar arasında yer edinen bir kitap oldu Voss.Yazar 1848 yılında Avusturalya çöllerinde ölen Ludwig Leichardt'ın hayatından esinlenerek yazmış bu kitabı.Alman kaşif Voss'un Avusturalya çöllerindeki içsel çatışmalarının,bir kaç kez gördüğü bir kadına duyduğu aşkın,çölün başkalaştırdığı kişiliğinin ,bu etkileşimlerden dolayı kendini tanrı gibi görmeye başlamasının hikayesi.Yazar Patrick White bu kitabıyla 1973 yılında Nobel ödülü almış. Kitaptaki anlatım dili yalın olduğu kadar şiirsel ve edebi idi.


S.162-Bundan önceki yolculuğunda görmüş olduğu bir yığın kireç taşı geldi aklına.Doğa bu Kaya yığınını insan çok benzeyen biçimlerde yontmuştu.
S.216-Gözle görülebilecek herşey sevdanın amaçları uğruna yaratılmıştır; yerdeki taşlar bile, üzerlerine yapışan toz sayesinde daha düzgün,daha kaygan olurlar.
S.339-Ne olur şunu aklında tut:vermek almaktan daha az alçaltır insanı.Büyük acılara gebe olan bir şeyi almaya dayanabilecek misin?
S.345-Yaratıcı eylem gibi sabahların da öncesi yoktur;her sabah yeryüzünün ilk sabahıdır.
S.362-Ancak uzaklıklarda buluşabiliriz ; düşlerse uzaklıkların yakına gelmesidir.
S.444-Ateş yakıldığı zaman altın renkli alev kara kömürden çıkar.


Yazar Patrick White



28 Mayıs 1912 Londra-30 Eylül 1990 Sydney.İngiliz edebiyatının önde gelen isimleri arasında yer alır.Sydney ve Cambridge'de öğrenim gördü.ABD ve Avrupa'yı gezdi.2.Dünya savaşına Kraliyet Hava Kuvvetlerinde katıldı.Savaşın bitiminde Avusturalya'ya dönerek Sydney'de kendi çiftliğine yerleşti. 1935 de bir şiir kitabı yayınladıktan sonra,1979 a kadar roman,hikaye ve tiyatro dallarında eserler verdi.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder