1 Şubat 2015 Pazar

UMAÇ HELVASI

     


           Kars yöresine ait bir helvadır. Çocukluğumda kıymetini bilmediğim ama yaş aldıkça değer kazanan bir tatlı benim için. Bugün yapmak geldi içimden. Annemden tarifi aldım ve yaptım.
      Malzemeler
-3 su bardağı un
-1 çay bardağı süt
- 125 gram tereyağı 1/2 çay bardağı sıvıyağ
-2 su bardağı şeker
-2 su bardağı su

Öncelikle unun üzerine sütü döküp iki elimizle ovalayıp duruyoruz bu işlem anladığım kadarıyla uzun sürmeli çünkü ben çok ufalayamadım. Sonra bir elekten geçirerek iri parçalar  bir tarafa ufak unlu kısmı bir tarafa ayırıyoruz.


Su ile şekeri karıştırıp bir yerde bekletiyoruz. Diğer tarafta yağı eritip sıvıyağı ekliyoruz. Iri parçalı unu ekleyip kavuruyoruz. Sonra diğer unu ekleyip onunla beraber beş on dakika daha kavuruyoruz. Kahve rengi olunca soğuk şerbeti yavaş yavaş ekliyoruz. Suyu çekene kadar karıştırıyoruz. Ateşten aldıktan sonra ister sıcak ister soğuyunca servis ediyoruz. Ben genelde sıcak seviyorum.