30 Aralık 2014 Salı

YILBAŞI TEBRIK KARTI

    Bu yılbaşında Defne'yle beraber şehir dışında yaşayan sevdiklerimiz için tebrik kartı hazırlamayı planlıyordum. Ama kırtasiyede geçmişi anımsatan kartlar görünce vazgeçtim. Mektup,tebrik Kartı yazmak postalamak çocukluğumun en güzel uygulamalarındandı. Hem geçmişimizden güzel bir anı yaşamak, hem de bunu Defne'nin de deneyimlemesi  amacı ile tebrik kartı hazırladık, postaladık.
Teknolojinin farkında olan kızım " neden telefon açmıyoruz,neden internetten görüşüp yazmıyoruz?" sorularını peş peşe sıraladı. Dolayısıyla bu durumun çocukluğuma ait olduğunu, biz eskiden böyle yapardık ve çok da mutlu olurduk hem gönderdiğimiz için, hem de aldığımız için diye anlattım. Sabırsız kızım hemen " Amcamların posta kutusuna nasıl atacağız? " diye sordu. Dolayısıyla PTT ve Postacılığın nasıl olduğunu anlattım. Aslında okulda öğreniyorlar zamanı gelince ama ben sabırsız davrandım. İşte tebrik kartlarımız ve Defne'nin kendi el yazısıyla kutlaması.


8 Aralık 2014 Pazartesi

KAHVALTI İÇİN İKİ SEÇENEK

 Kahvaltı en sevdiğim öğünlerdendir. Haftada bir akşam kahvaltı seçeneğini kullanıyoruz. Değişik tatlar deniyorum kimi zaman. İlk tarifim patates köftesi.
Malzemeler
-3 orta boy haşlanmış patates
-1 adet yumurta
- ince kıyılmış nane,maydanoz,dere otu
- 1 çay bardağı kurutulmuş ekmek kırıntısı ( kalan ekmekleri kurutup rondodan geçiriyorum )
-2 -3 yemek kaşığı mısır unu

Haşlanmış patatesleri ezip diğer malzemeyle karıştırdım. Köfte formunda kızarttım.


İkinci tarifim kahvaltılık sos. Ben biber salçasıyla daha çok salata yapıyorum. Bu kez sos tarzında hazırladım
Malzemeler
-2 yemek kaşığı acı biber salçası.
-3-4 adet dövülmüş ceviz
- 1 diş ezilmiş sarımsak.
- 1-2 yemek kaşığı zeytinyağı
- ince kıyılmış yeşillik
- biraz nar ekşisi

Tüm malzemeyi karıştırıp iki yemek kaşığıyla şekil vererek servis ettim. 


ISPANAKLI ÇORBA


      Çocuklar için yaptığım çorbayı paylaşayım istedim. Açıkcası çorbayı sevmeme rağmen özellikle çocuklardan sonra hem ufkum açıldı,hem de değişik sağlıklı lezzetler denemeye çalışıyorum. Çocuklar bu çorbayı  çok sevdiler.
Malzemeler
-1 adet havuç
-3 bağ ıspanak
- Yarım kase ev eriştesi
-1 su bardağı kemik suyu
-1 adet sarımsak
-1 yemek kaşığı ısırgan tohumu.

Havucu yağla birlikte kendi suyunda bir kaç çevirdikten sonra tüm malzemeyi ekleyip pişirdim. Afiyet olsun.

ÖRGÜ BERE VE ATKI

    Kış gelince örgü konusunda hızımı alamıyorum. Defne'nin arkadaşı sevgili Zeynep'in doğum günü için O'na ve kardeşine yaptığım örgü bereler. Biri geçen sene yılbaşında yaptığım çiçekli bere ve atkı diğeri de baykuş bere.

Bereyi 60 ilmek başladım lastikten sonra 20 ilmek artırdım. Tepesine gelince 4-5 sırada keserek ilmek sayısını 15 e düşürdüm. 15 ilmeği tığ yardımıyla ipe geçirip büzerek diktim. Atkısını da 20 ilmek haraşo ördüm çiçek koyduğum kısmı uzun gelecek şekilde ortasından on ilmek  diğer kısmını geçirmek için kestim devam ettim. Çiçekli kısmını da aşağıdaki resimlerdeki gibi tığla  örüp yuvarlayıp diktim.









İkinci bereyi de baykuş formunda yaptım. Yuvarlak örme niyetindeydim acelem olduğu için diktörtgen şeklinde şişle ördüm, Göz ve burnunu tığla örüp üzerine diktim.