23 Ağustos 2014 Cumartesi

ŞEKER HAMURU DOĞUM GÜNÜ PASTASI

 Sevgili arkadaşım Kader'le Çınar için doğum günü pastası yaptık beraber.Aklımda pastanın üzerini deniz temalı yapmak vardı,biraz zor olduğunu anlayınca teslim oldum açıkçası,hem biraz daha tecrübe edinmek,hem de gerekli malzemelere sahip olmak gerekiyor :)
Pandispanyasını hazırlayıp pişirdikten sonra soğumaya bıraktık,dolgu kremasını çikolatalı yapıp onu da soğumaya bıraktık.Şeker hamurunu iki renk almıştım.Şeker hamuru uzmanı sevgili Tülay değişik renkte hamurlar elde etmek için aktarlarda satılan toz gıda boyalarını kullanabileceğimizi söyledi,Bir kürdanın ucunu ıslatıp toz boyaya batırıp hamura sürdüm,sonra ovalayarak hamurun rengini değiştirdim, 3-4 değişik renk elde ettim ama dediğim gibi aklımdakini yapamayınca kalan hamurları kızımın doğumgününe sakladım.
   Pandispanyasını üçe böldük aralarına frambuaz,fındık parçaları koyduk üzerlerini çikolata dolgu malzemesiyle kapadıktan sonra en üstüne beyaz şeker hamurunu serip süslemelerini yaptık. Teşekkürler Kader'ciğim...


21 Ağustos 2014 Perşembe

SEBZELI FIRIN MÜCVER

      Yemek yaparken kızartmayı çok nadir tercih ediyorum, genelde kızartmaları yapılan yemekleri fırında yapmak hoşuma gidiyor. Fırında yaptığım mücveri bu kez bir iki sebze ekleyerek denedim, gerçekten lezzetli oldu tavsiye ederim.

Malzemeler
- 2 orta boy patates
-2 orta boy havuç
-4 küçük boy kabak
-2 yumurta
- biraz un ( ben Mısır unu kullandım)
-2-3 dal yeşil soğan
-1-2 yemek kaşığı zeytinyağı
- biraz kaşar peyniri
-istediğiniz yeşillikler
- istediğiniz baharatlar ( ben kimyonu özellikle tavsiye ederim havuçlu yemeklere çok yakışıyor)

Patates,havuç ve kabakları rendeledim. Sonra içine yeşillikleri,yumurtayı ve unu ekleyerek karıştırdım. Yağlanmış tepsiye döküp,180 derece fırında üzeri hafif kızarıncaya kadar pişirdim. Bu esnada kaşar peyniri ekleyip fırında biraz daha pişirdim. Afiyet olsun.




20 Ağustos 2014 Çarşamba

BEBEKLER İÇİN KEK


  Kızım Defne'nin bebekliğinde damak tadı tatlıya yatkın değildi. Uzun süre çikolatayı ağzına sürmedi. En sevdiği tatlı pekmez tahin çikkosu idi. Sabah kahvaltısında kornişon turşusu diye tutturduğu zamanlar oldu. Oğlum Çınar'sa tatlıyı seviyor. Şekerli vermek istemediğim için bu keki denedim severek yiyor.

Malzemeler
-1 yumurta ( bir yaş sonrası için)
- 1/2 çay bardağı ev yapımı yoğurt ( çay bardağı büyük boy olanlardan)
- 1/2 çay bardağı zeytinyağı
- 1/2 çay bardağı havanda ezilmiş fındık veya ceviz veya kabukları alınmış badem
-1 adet kuru incir
- 2 adet kuru kayısı
- 1 yemek kaşığı kuru üzüm
( kuru meyvelerden dut,yaban mersini,hurma kullanılabilir. Ben dönüşümlü olarak katıyorum)
-1 çay kaşığı tarçın
-1 çay kaşığı karbonat
-4 yemek kaşığı tam tahıllı un
- 1 yemek kaşığı pekmez
Sıcak suda ince doğranmış kuru meyveleri 1-2 saat yumuşayana kadar beklettim.



Yumurtayı beyazlaşana kadar çırptım. Yoğurt ve yağı ekleyip karıştırdım. Sonra beklettiğim meyveleri suyuyla birlikte ekledim. Pekmezi ezilmiş kuruyemişi ekleyip şöyle bir karıştırdıktan sonra un,karbonat ve tarçını da ekledikten sonra karıştırıp yağlanmış cam tepsiye dizip fırına verdim...








EVDE KRAKER YAPIMI

 Güzel, lezzetli bir atıştırmalık. Özellikle çocuklar için tercih edilebilir.

Malzemeler

-1 su bardağı kadar çeçil peyniri (ince doğranmış)
-4 yemek kaşığı tereyağı
-2 yemek kaşığı kırmızı biber (ince Julyen doğranmış)
-1/2 su bardağı tam tahıllı un
- Ince kıyılmış dere otu

Tüm malzemeyi bir kapta karıştırdım.




Sonra streç folyoya aşağıdaki resim gibi rulo halinde sardım




 

Buzdolabında 1-2 saat beklettikten sonra ince dilimlere ayırıp  tepsiye dizdim. 180 derecede 20 dakika kadar piştikten sonra çıkardım. Afiyet olsun....







CUNDA ADASI VE ŞEYTAN SOFRASI

  Cunda adası Balıkesir'in Ayvalık ilçesine ait bir ada. Ayvalık ilçesine defalarca gittim, Cunda adası en beğendiğim yeri oldu her zaman. Adanın dokusu  eski Rum yaşamını,kültürünü hatırlatan bir doku. Adaya Ayvalık'tan küçük motorlarla (ki benim en çok sevdiğim ve tercih ettiğim yoldur) veya Ayvalıkla ada arasına yapılan doldurma köprü veya yolla gidebilirsiniz. Bu doldurma köprü Türkiye'nin ilk boğaz köprüsü olarak biliniyor. Cunda adası sahilinde sıralı restaurantlarda özellikle papalina balığı yemenizi tavsiye ederim. Bu Restaurantlarda sahilden esen rüzgar eşliğinde yemek yemek ,sohbet etmek oldukça iyi geliyor insana... Bu sene ki gidişimde butik otellerin artmasıyla hem canlılık hem de hoş bir hava kazanmış Cunda adası. Adanın diğer bir ismi Alibey adası. Alibey kurtuluş savaşında mücadele eden birliğin komutanına ithafen verilmiş bir isim. Ayrıca Cunda Adası'nın isim babası Piri Reis'tir. Rumların kullandığı isim Moshonisia ( kokuluada) dır. Adanın en meşhur işletmesi Taş Cafe'dir.  8 adet manastırı bulunuyor ben sadece Meryem Ana Kilisesine gittim.Ilk gittiğimde inanılmaz viran haldeydi daha sonra restore edildi.



Papalina balığı,kılçıklarıyla beraber yenen bir balık...


 Cunda adasından görüntüler.....














ŞEYTAN. SOFRASI

Şeytan sofrası da yine Ayvalık ilçesinde bulunan müthiş bir manzaraya sahip tepesi. Ayvalık'ta bulunan adaları ve Midilli adasını görebilirsiniz bu tepeden. Volkanik lavlardan oluşan bir tepe. Ayvalık'a gelen tüm turistler özellikle gün batımını seyretmek için geliyor. Ben de her gittiğimde gün batımını seyrettim hiç bıkmadan. Hatta bir kez kardeşlerim ve arkadaşlarımla değişik bir şey denemeye karar verip gün doğumunu da izlemiştik. Açıkçası gün batışı daha güzel panoramik bir görüntüye sahip..
Şeytan Sofrası adının hikayesi

Şeytan Sofrası adının hikayesi
Yıllar önceye ait bir resim...